حجة الاسلام دکتر عابدینی: آزمایش انسان راهی بهسوی خودشناسی و خداشناسی است
گروه فعالیتهای قرآنی: مدرس تفسیر قرآن، آزمایش انسان توسط خداوند را راهی بهسوی خودشناسی و خداشناسی عنوان کرد
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران( ایکنا شعبه قزوین، حجتالاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی، مدرس تفسیر قرآن در جلسه هفتگی تفسیر قرآن که یکشنبه، 30 مهرماه در امامزاده اسماعیل(ع) قزوین برگزار شد با اشاره به تفاوت امتحانهای الهی و امتحانهای بشری گفت: امتحان و آزمایشی که ما انسانها انجام میدهیم بهخاطر جهل و عدم دانشی است که به موضوع خاص داریم و امتحان راهی است تا جهل ما نسبت به موضوع مشخص شود و بعد از امتحان هم چیزی به داشتهها و دانش طرف مورد امتحان اضافه نمیشود.
وی افزود: اما امتحان الهی برخاسته از جهل نیست و خداوند اصلاً نیازی به امتحان کردن ما ندارد و ما انسانها هستیم که بعد از امتحان شدن تغییراتی اساسی در زندگی و نوع رفتار ما بوجود میآید و امتحان راهی برای شناخت خودمان است که چه اندازه در ایمان و اعتقاداتمان ثابت قدم هستیم و ما امتحان میشویم تا شناخته شده و پرورش یابیم.
مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به ریشه لغوی کلمه امتحان گفت: ریشه کلمه امتحان(م ح ن) میباشد و امتحان با واژه محنت که بهمعنای سختی و گرفتاری است هم خانواده میباشد.
حجتالاسلام عابدینی گفت: ما انسانها اگر معنی واقعی امتحان را بهخوبی درک کنیم و بعد مشاهده کنیم که خداوند ما را مورد امتحان قرار نداده و ما را به حال خود رها کرده دچار یاس، ناراحتی، دلسردی و دلواپسی میشویم که چرا خداوند به ما توجه نمیکند و یا اینگونه فکر میکنیم که چه اتفاقی افتاده و ما مرتکب چه عملی شدهایم که خداوند با ما کاری ندارد و ما را کنار زده است.
وی گفت: اصل در مورد مقربان درگاه الهی و حق انسانها، این است که «هرکه در این بزم مقربتر است جام بلا بیشترش میدهند».
مفسر قرآن با اشاره به جریان حضرت ابراهیم و امتحان الهی ایشان از طریق آتش گفت: وقتی حضرت ابراهیم(ع) در آتش جهل، شرک و بتپرستی افکنده میشد فرشتگان الهی نزد ابراهیم آمدند و گفتند که آیا میخواهی تورا از آتش نجات دهیم یا نه؟ حضرت ابراهیم جواب داد مگر غیر از این است که محبوب من خواسته مرا در آتش سوزان ببیند پس من هم به این خواسته الهی گردن مینهم تا خواسته محبوبم محقق شود.
مدرس حوزه و دانشگاه با تشبیه دنیا به مدرسه و محل آزمون گفت: دنیا مدرسهای است که معلم آن خدا، شاگرد و محصلش انسان و مدرسه هم مدرسه خداست و هر رفتار، گفتار و کرداری که در زندگی انجام میدهیم نوعی امتحان است پس ما باید ببینیم که چگونه از عهده امتحان و آزمون الهی برمیآییم و بر اساس خواست و مشیت خدا زندگی میکنیم.
وی با اشاره به آیه 3 سوره حجرات(إِنَّ الَّذِینَ یَغُضُّونَ أَصْوَاتَهُمْ عِندَ رَسُولِ اللَّهِ أُوْلَئِکَ الَّذِینَ امْتَحَنَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ لِلتَّقْوَى لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ عَظِیمٌ: کسانىکه پیش پیامبر خدا صدایشان را فرو مىکشند همان کسانند که خدا دلهایشان را براى پرهیزگارى امتحان کرده است آنان را آمرزش و پاداشى بزرگ است) گفت: عواملی مثل غرور، تجملگرایی، خودخواهی، تکبر، هوا پرستی و خودبزرگبینی دل را تیره میکند و خداوند بهوسیله امتحان اینها را پاک میکند تا دل انسان صاف شود و هنگامی که این اتفاق افتد نماز، روزه و اخلاق آدمی جور دیگری میشود و میتوان گفت که آدم، آدم دیگری میشود و تحول واقعی در انسان بهوجود میآید.
حجتالاسلام عابدینی گفت: هنگامیکه انسان آزمایشهای الهی را با موفقیت و سربلندی پشت سر میگذارد تبدیل به طلای نابی میشود که نمیتوان بر روی آن قیمت گذاشت.
مفسر قرآن با اشاره به آیه 79 سوره انعام(إِنِّی وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذِی فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ حَنِیفًا وَمَا أَنَاْ مِنَ الْمُشْرِکِینَ: من از روى اخلاص پاکدلانه روى خود را بهسوى کسى گردانیدم که آسمانها و زمین را پدید آورده است و من از مشرکان نیستم) گفت: بهخاطر همین تاثیر امتحانها و آزمایشهای الهی بود که حضرت ابراهیم چنین سخنی را بر زبان جاری کرد زیراکه وجودش در کوره آزمایشات الهی ذوب و تبدیل به وجودی ارزشمند شده بود و ما هم اگر بخواهیم قیمتی شویم باید در کوره و آزمایشگاه خداوند گداخته و ذوب شویم تا زواید از ما زدوده شود و خالص انسانی ما باقی بماند.
حجتالاسلام عابدینی از حضرت زینب(س) به عنوان نمونهای دیگر از انسانهای آزمایش شده توسط خداوند نام برد و گفت: کربلا محلی برای آزمایش این بانوی بزرگوار بود که ایشان سربلند از آزمایشهای الهی بیرون آمد که نتیجه آن در جمله زیبای(ما رایت الا جمیلا) تبلور یافت.
وی افزود: جملات نورانی امام راحل هم که محصول سختیها و امتحانهایی بود که با سربلندی از آنها بیرون آمده بود و به همین دلیل بود که در آخر عمر خویش گفت: با دلی آرام و قلبی مطمئن و روحی شاد و ضمیری امیدوار به فضل خدا از خدمت خواهران و برادران مرخص، و بهسوی جایگاه ابدی سفر میکنم.
مدرس حوزه و دانشگاه امتحان را وسیلهای برای خالص شدن وجود انسان مطرح کرد و گفت: شیطان از راههای مختلفی همچون مال و مقام درصدد فریب انسان برمیآید و اگر خدای نکرده ناخالصی در انسان وجود داشته باشد در دام شیطان گرفتار میشود و امتحان وسیلهای برای خالص شدن روح انسان است.
مفسر قرآن با اشاره به آیه 96 سوره نحل(إِنَّهُ لَیْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِینَ آمَنُواْ وَ عَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ: چرا که او را بر کسانى که ایمان آوردهاند و بر پروردگارشان توکل مىکنند تسلطى نیست) گفت: اگر کسی امتحان شود و سربلند از این امتحان بیرون بیاید دیگر راهی نفوذی برای شیطان باقی نمیماند اما هنوز راه برای نفوذ ابلیس باز است و تنها بندگان مخلص خداوند از مکر و حیله ابلیس در امان هستند که در آیات 82 و 83 سوره«ص» (قَالَ فَبِعِزَّتِکَ لَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ?82? إِلَّا عِبَادَکَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِینَ?83?: گفت پس به عزت تو سوگند که همگى را جدا از راه به در مىبرم(82) مگر آن بندگان مخلص تو را(83)) به این امر اشاره شده است.
منبع : خبرگزاری ایکنا
نظر
![]() |